Sajtópletykák

2010.08.05. 13:44 | ondreak | Szólj hozzá!

Sajtószabadság: Amióta ez van, végre velünk, újságírókkal is érdemben foglalkoznak a népek. A parlamentben- például marhalevél ügyben -nap mint nap hívatkoznak ránk, két ülésszak között terjednek a hírek...

A kormány kivetette hálóját a Pesti Hírlapra. Ez az információ valószínűleg igaz, legalábbis, amennyire mi a kormányt és a nevezett sajtóterméket ismerjük, igaz lehet, a dolog először csak hallgatólagos megegyezésen alapult, vagyis a PH igyekezett népnemzeti vonalat vezetni, a kormány pedig ásítását elnyomva szégyenlősen a körmét piszkálta. Aztán a lap példányszáma átment zuhanórepülésbe, Riskó Géza főszerkesztő úr pedig a Népszavához, sportrovatot vezetni. A minisztertanács most keres pénzt a költségvetésben, hogy mégis megmentse valahogy ezt a jó kis újságot. Már azt is hallottuk, hogy az oktatásügyi, a népjóléti és az egészségügyi tárca fogja összedobni azt a pár milliócskát, amivel a leendő főszerkesztő (Csurka? Csengey? Pálfy G.? Beke K. ?) gazdálkodhat majd.

A bé variáció szerint a Pesti Hírlap fuzionálna a Magyar Nemzettel, hiszen annak nincs már főszerkesztője, s hamarosan egy-két rovat amúgyis kollektíve távozik a patinás orgánumtól. (Csak azért nem mondjuk meg, hogy például melyik, mert abból esetleg a külpolitikusoknak és a kultúrosoknak hátrányuk származhat.) A fentebb vázolt módszerrel létrejövő új napilap címe egyébként Magyar Figaró lenne. Ami a főszerkesztő személyét illeti, lásd az előző bekezdést.

A Magyar Nemzettől január óta eltávozott 22 munkatárs és a nemsokára kilépők új lapot alapítanak Köztársaság címmel. E leendő orgánummal egy ideig kacérkodott az SZDSZ is, de aztán mindenféle nézeteltérések támadtak a főszerkesztő személyét illetően, úgyhogy Vásárhelyi Miklós azóta is szeretettel várja a kedves olvasók lapcímötleteit. A nélküle fölálló független és liberális Köztársaság állítólag januártól kezdve jelenik meg, hetente hatszor, 24 oldalon, változatos tartalommal. Ha még sem, akkor erről az új fejleményről időben értesítjük a Narancs olvasóit.

A Kurir szerkesztői állítólag- a forrás jó: ők terjesztik magukról- 100 és 200 ezer forint között kaszálnak havonta. Így hát valószínűleg csak lelkük üdvéért és nem mocskos anyagiak miatt akarnak közülük többen is külsőzni a Narancsban. (Igaz egyelőre álnéven.)

Mint tudjuk, átalakulóban van a Rádió műsorszerkezete is. Az őszt jelző első távozó fecske a 168 óra lesz, amely politikai magazin már számtalanszor bizonyította életképtelenségét. A felszabaduló műsoridőt a "Nagy- Magyarország: mennyország" című keresztény szellemiségű adás fogja be-, illetve kitölteni.

A 168 óra című műsorban ezidáig foglalkoztatott, s most utcára kerülő riporterek és szerkesztők már előrehaladott tárgyalásokat folytatnak egy francia rádiós- és reklámcéggel az első magyar kalózrádió megindításáról, amelyben egyébként szívesen vállalnának szerepet a Szabad Európa magyar adásától kirúgott, illetve hamarosan kírúgandó munkatársak is. Feltéve, ha dollárban kapják a fizetésüket, és megtarthatják megszokott és megszeretett álnevüket.

Még mindíg a magyar szabad sajtó berkeiből: Hankiss Elemér, most, hogy pártatlan szakvéleményével olyan hatásosan kilőtte a Magyar Nemzet reménybeli svéd partnerét, ezúton közli mindazokkal, akiket ez érdekel, hogy Gombár Csabával közösen nemzetközi beruházási és tőkekihelyezési tanácsadó vállalatot indít. A megbízásokat "Figaró" jeligére a Miniszterelnökség portájára kell leadni.

Előzetes: következő számunkban műelemzést közlünk az 1958-ban forgatott "Gebék és paripák" című téesz- szervezési propaganda filmről, amely Csurka István forgatókönyvírói munkásságának részét képezi. Ehhez kapcsolódik: interjú a szerzővel korabeli művészi felfogásáról, a szocreálhoz fűződő viszonyáról és azóta kibontakozott művészi- politikai fejlődéséről. Étvágygerjesztőként álljon itt munkatársunk egy rázós kérdése a sok közül:- Igaz- e, hogy Ön a hetvenes években titkos ügynök volt, s neve szerepel azon a bizonyos most előkerült belügyi listán?

/Magyar Narancs 1990. augusztus 30./  

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ondreak.blog.hu/api/trackback/id/tr732201147

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása